• Medzinárodný deň školských knižníc 2021
          • Medzinárodný deň školských knižníc 2021

          • "Dom bez kníh je ako miestnosť bez okien."

            Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, k čítaniu a ku knižnici.

            V rámci tohto dňa žiaci 6. ročníka na hodinách SJL absolvovali "exkurziu" v školskej knižnici, oboznámili sa s knižničným a výpožičným poriadkom. Debatovali na tému potreby čítania. Súťažili v rýchlosti a plynulosti čítania a oboznámili sa s procesom tvorby a výroby knihy. Deti hľadali citáty o knihách a nájdené citáty následne uverejňovali v online platforme Padlet. V závere si vyrábali knižné záložky. Pozrite, ako sa im darilo. 

        • Medzinárodný deň jablka
          • Medzinárodný deň jablka

          • Dňa 21. 10. 2021 si žiaci 1. stupňa pripomenuli tento deň oslavou jablka. V  triedach sme mali pripravené aktivity, ktoré úzko súviseli s našim chutným ovocím – s jablkom. Užili sme si veľa zábavy, poučenia, piesní a chutných jablkových dobrôt. Na výtvarnej výchove i v ŠKD si žiaci rôznymi technikami vytvorili svoje jabĺčko. Všetci sme spolu prežili príjemné chvíle. 

          • Sladká pomoc

          • Mesiac október je okrem iného aj misijným mesiacom. Svetový deň chudobných (17. 10.) a misijná nedeľa (24. 10.) nás pozývajú prejaviť solidaritu s tými najchudobnejšími. V spolupráci s organizáciou Pápežské misijné diela sa aj naša škola zapojí do SLADKEJ POMOCI. V piatok 22. 10. pred vyučovaním od 7:00 - 7:40 h. bude možnosť zakúpiť si čokoládku na podporu misií v Afrike (1ks - 0,50 € - z tejto sumy ide 0,25 € pre firmu, ktorá vyrába čokoládu a 0,25 € na misie).

            Do nedele si môžeš aj zasúťažiť, koľko toho vieš o čokoláde tu. Pri registrácii uveď meno a triedu. Traja najlepší získajú čokoládku.

            Žiaci 5.B sa snažili vymyslieť nový obal pre čokoládku, môžete si pozrieť ako sa im vydarili.

          • Nahliadnutie do sveta včiel

          • V polovici októbra mali naši žiaci možnosť nahliadnuť do sveta včiel vďaka prednáške Mgr. Dubovca na hodine prírodovedy a v ŠKD. O včelách sa žiaci dozvedeli veľa nových informácií. Súčasťou prednášky bolo pozorovanie včiel, hľadanie matky v úli, či bádanie po informáciách, na čo slúžia včelárom rôzne predmety. Na záver sa žiaci dočkali ochutnávky rôznych medov.

          • Novinky v školskom semafore

          •  

            Ospravedlnenie dochádzky dieťaťa/ žiaka rodičom

            bez potreby dodať potvrdenie od lekára:

             

            • dieťa v povinnej predškolskej dochádzke- 7 dní po sebe nasledujúcich

            • žiak - 5 dní po sebe nasledujúcich 

          • Súťaž - Detská atletika

          • Žiaci 5. A sa na hodine telesnej a športovej výchovy zapojili do súťaže s Detskou atletikou. Úlohou bolo nakresliť obrázok s tematikou Detskej atletiky. Spomedzi zúčastnených žiakov z celého Slovenska vyžrebovala porota 3 výherné práce. Medzi výhernými prácami bol aj obrázok Marcela Tužinčina, ktorý pre seba a svoju triedu vyhral krásne farebné zošity. Gratulujeme!

          • Dobročinná zbierka Biela pastelka 2021

          • Dňa 24. 09. 2021 sme sa na našej škole zapojili do celoslovenskej verejnej dobročinnej zbierky na pomoc nevidiacim a slabozrakým občanom pod názvom ,,Biela pastelka 2021". V tento deň členovia Žiackej školskej rady predávali biele pastelky ako symbol sveta neviditeľných línií, symbol sveta nevidiacich a výraz ľudskej solidarity a dobrej vôle. Výnos zbierky je určený na poskytovanie špecializovaného sociálneho poradenstva a špeciálne výcvikové programy zamerané na výuku chôdze s bielu palicou, čítania a písania Braillovým písmom a iných špeciálnych zručností, ktoré nevidiacim ľuďom pomáhajú priblížiť sa normálnemu životu.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na úspešnej realizácii zbierky, v rámci ktorej žiaci našej školy vyzbierali spolu 185 €. 

          • Európsky deň jazykov na našej škole

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov si pani učiteľky angličtiny, nemčiny a ruštiny pripravili pre žiakov 2. stupňa rôzne aktivity. 

            Anglický jazyk

            Piataci rozpoznávali rôzne jazyky v zvukových nahrávkach. Jazyky si trošku polámali na pripravených anglických jazykolamoch. Išlo im to naozaj výborne. Žiaci ukázali, že i  jazykolamy v cudzej reči im nerobia žiaden problém. Žiaci 6. ročníka sa naučili povedať „ahoj“ a „všetko najlepšie“ vo viacerých európskych jazykoch. To bola sranda! Žiaci 7. ročníka prekladali text piesne Mandarinka Darinka a Červené jabĺčko. Okrem toho, že ukázali znalosť jazyka, predviedli aj hudobné nadanie. Konkurovali speváckym hviezdam! Žiaci 8. a 9. ročníka pracovali na projektoch s témou Flying around the world. Ukázali nielen znalosť jazyka, ale i geografické a iné vedomosti. Žiaci sa nielen zdokonaľovali v produkcii jazyka, ale učili sa pracovať s rôznymi informačnými zdrojmi, s online i offline slovníkmi. Učili sa spolupracovať, deliť si prácu a navzájom sa počúvať. 

            Nemecký jazyk

            Naši začiatočníci, žiaci 7. ročníka, vytvorili listy s abecedou. Na každé písmeno abecedy našli v nemeckom slovníku slovo. V rámci aktivity si rozšírili slovnú zásobu. Žiaci 8. a 9. ročníka využili na hodinách nové hry v nemeckom jazyku. Ôsmaci sa učili vďaka dominu určovať čas a deviataci si vďaka stolovej hre zopakovali časovanie slovies. 

            Ruský jazyk

            Siedmaci si vyrobili pomôcku – azbuku, ktorú budú využívať pri vyučovaní. Spojili príjemné s užitočným, pri práci sa zabavili aj niečo naučili. Žiaci 8. a 9. ročníka si zahrali scrabble v ruskom jazyku. Pri skladaní slov využili vedomosti získané na hodinách ruského jazyka. Hrou si rozšírili a upevnili slovnú zásobu a taktiež sa aj zabavili.

          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha úspešne odštartovaná!

          • Naša Základná škola s materskou školou Kamenná Poruba sa v minulom šk. roku 2020/2021 zapojila do súťaže o projekt O2 Športovej akadémie Mateja Tótha. Cieľom projektu je učiť deti systematicky a správne športovať, aby mali z pohybu radosť, ktorá pretrvá do dospelosti.  Tréningový proces v akadémii stojí na troch piliéroch: športový tréning, vývojová kineziológia a psychologická príprava. Športovú akadémiu sa nám podarilo vyhrať a tréningy sme zahájili už tento týždeň. ŠAMŤáci sú veľmi šikovní! Už na prvých tréningoch ukázali húževnatosť, rýchlosť, vytrvalosť a hlavne radosť z pohybu a športovania. 

          • Projekt Vedieť viac

          • V školskom roku 2021/2022 sa naša škola zapojila pod vedením p. uč. Matejkovej do projektu Vedieť viac realizovaného neziskovou organizáciou SEEDS. Tá od roku 2013 prináša na slovenské základné a stredné školy sériu prednášok, ktorými sa snaží urobiť vyučovanie zaujímavejším. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Lektori sú odborníci v jednotlivých oblastiach, prinášajú pohľad na svet očami cestovateľov, pohľad na planétu Zem očami environmentalistov, pohľad na konflikty a krízy očami ekonómov a politikov a o uhol pohľadu poprosili aj umelcov. 

            Žiaci 7. a 8. ročníka sa počas prvých prednášok uskutočnených 6. 10. 2021 dozvedeli veľa zaujímavých informácií o Európe a svete či Slovensku, ako ho nepoznáme. Najaktívnejší diskutéri boli odmenení pravými japonskými čajmi a odznakmi. Žiaci budú môcť počas celého školského súťažiť o krásne ceny s mapucle - Európa, ktoré nám venovala firma Lebo Mädveď vyrábajúca dizajnové hry vzdelávacieho charakteru. 

            Viac o činnosti neziskovej organizácie SEEDS sa dozviete na ich webovej stránke

          • #BeActive!

          • Aj tento rok sme sa so žiakmi 5. - 9. ročníka stali oficiálnou súčasťou celoeurópskej kampane. V dňoch 27. 9. - 1. 10. 2021 sa na našej škole konal Európsky týždeň športu, ktorý sme odštartovali ekologickým spôsobom dopravy do školy: pešo, na kolobežke, či bicykli. Na hodinách telesnej a športovej výchovy sme sa zamerali na soft tenis, tenis, bedminton a stolný tenis. 

            Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Napriek všetkým okolnostiam sa tento rok uskutočnil už 7. ročník tohto projektu. Hlavnou témou kampane bolo výstižné heslo „#BeActive“, ktoré má celoročne nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu.

            Vzhľadom na celosvetovú pandémiu sa kladie vyšší dôraz dôležitosti pohybu na fyzické aj duševné zdravie. Šport je aktivita, ktorá je nesmierne dôležitá práve v tomto období. Vnáša do života systematickosť, pevnú vôľu, kondíciu, cieľavedomosť i emócie. Vďaka nemu sa posilňuje imunita. Preto je dôležité, aby sa stal pohyb súčasťou bežného života každého jedného z nás.

            Poďme do prírody, hrajme sa vonku, buďme aktívni!

          • ZMENA!!   

          • Vážení rodičia,

             

            okres Žilina zostáva od pondelka 4. 10. 2021 v červenej farbe = 1. stupeň ohrozenia

            Informácie sú dostupné nahttps://automat.gov.sk/zilina

             

            ZMENA!!   Pre žiakov 1. až 9. ročníka ZŠ od pondelka 4. 10. 2021 NIE JE POVINNÉ v triede nosiť rúška v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Rúška však musia naďalej nosiť  v spoločných priestoroch školy (chodby, toalety, šatne a pod.)

            Učitelia a odborní zamestnanci škôl nosia rúško v rámci výchovnovzdelávacieho procesu.

            Deti v materskej škole nenosia rúško. 

            Úrad verejného zdravotníctva SR v súvislosti so zmenou ohľadom nenosenia rúšok v triedach ZŠ od 4. 10. 2021 upravil túto zmenu Vyhláškou 250/2021 z 1.10.2021

            https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_rok_2021/vyhlaska_250.pdf

             

            Rôzne informácie

             

            Na základe prieskumu záujmu rodičov o činnosť ranného školského klubu detí má o tento ranný klub záujem len 9 rodičov . Preto zatiaľ nebudeme otvárať ranný klub. Z dôvodu efektívnosti parkovania pred školou a bezpečnostných opatrení  opätovne pristupujeme k postupnému príchodu žiakov do školy a to od utorka 5. 10. 2021 nasledovne:

            1. – 2. ročník, žiaci  budú prichádzať do školy od 7:10 h, do triedy odchádzajú len s triednou  

                       učiteľkou o 7:20,

            3. – 4. ročník, žiaci budú prichádzať do školy od 7:20 h, do triedy odchádzajú len s triednou  

                       učiteľkou o 7:30,

            5. – 9. ročník, žiaci budú prichádzať v čase od 7: 25 do 7:40 h., do tried odchádzajú sami, nie 

                      však skôr ako od 7:30 h.

            Vyučovanie pre všetkých začína o 7:45 h. a podľa školského poriadku majú byť žiaci v triedach najneskôr 5 minút pred jeho začiatkom, teda o 7:40 h.

             

            Od 7: 00 h bude pre prichádzajúcich mladších žiakov zabezpečený dozor vo vstupnej chodbe školy pri šatniach.

             

            Školské stravovanie nie je možné urýchliť pre niektorých žiakov, najmä deti z MŠ a žiaci z ŠKD - majú pevne stanovený termín stravovania (väčšie skupiny). Harmonogram stravovania je vytvorený tak, aby zohľadňoval hygienicko-epidemiologické opatrenia, kapacitu školskej jedálne, tiež hygienické pravidlá ŠJ. V čase od 11:00 h do 13:45 sa v ŠJ odstravuje 300 stravníkov! Nie je možné, aby všetky deti dostali stravu do desiatich minút po ukončení poslednej vyučovacej hodiny.

             

            Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.                                          Zuzana Maniaková, r.š.

             

             

          • Ako vyzerá moja izba?

          • Žiaci 6. ročníka na hodinách ANJ vytvárali projekty na tému Moja izba. Žiaci nielen prehlbovali poznatky z anglického jazyka, ale rozvíjali manuálnu zručnosť, tvorivosť, spoluprácu i samostatnosť. Ukázali aj prezentačné zručnosti. Žiaci sa bavili, výsledkom sú tieto vydarené projektové práce. Posúďte sami.  

          • DO ŠKOLY NA BICYKLI

          • Milí rodičia a žiaci,

            naša škola sa od pondelka 27. 9. zapojí do 7. ročníka celoslovenskej kampane DO ŠKOLY NA BICYKLI, ktorej cieľom je podporiť akýkoľvek spôsob dochádzania do školy pomocou nemotorovej dopravy.

            Pravidlá sú nasledovné: stačí prísť do školy na bicykli alebo kolobežke a zapojiť sa tak do súťaže o ceny pre seba aj svoju školu.

            Je to jednoduché! Čím viac žiakov príde počas dvoch týždňov do školy na bicykli alebo kolobežke, tým väčšiu šancu na výhru ako škola máme. Počíta sa počet žiakov, ktorí prídu počas jednotlivých dní trvania súťaže do školy na bicykli alebo kolobežke, v pomere k celkovému počtu žiakov. Šancu vyhrať má každá škola – organizátori vylosujú okrem tých najlepších jednu zo všetkých prihlásených.

            Rodičia, nerobme z detí autoholikov. Ukážme im, že cesta do školy bicyklom alebo kolobežkou je pohodový a moderný spôsob dopravy.

            Spoločne poďme na to!

             

          • Zbierka Biela pastelka – 24.9. 2021 na našej škole

            • Verejnú zbierku Biela pastelka organizuje od roku 2002 Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.
            • Kedysi bol zbierkovým dňom 15. október, keď si pripomíname Deň bielej palice. Od roku 2007 zbierka začala fungovať so septembrovým dátumom.
            • Hlavným zbierkovým dňom tohto roku je 24. september 2021. Aj v našej škole môžete podporiť ľudí so zrakovým postihnutím svojim dobrovoľným príspevkom.
            • Darcovia, ktorým nie je osud ľudí so zrakovým postihnutím ľahostajný, môžu získať symbolickú pastelku ako poďakovanie za dobré srdce a dobrovoľný finančný príspevok. Biele pastelky budú v našej škole rozdávať členovia Žiackej školskej rady.
            • Prispejte aj vy! ĎAKUJEME!
          • POTULKY SLOVENSKOM

          • Dňa 20. 09. 2021 sa všetci žiaci prvého stupňa zúčastnili výchovného koncertu pod taktovkou Jaroslava Gažu a Radka Pažeja. Prostredníctvom veselých autorských pesničiek sme skúmali reálny svet, v ktorom sa deti pohybujú – blízke alebo menej vzdialené okolie domu, školy, obce či mesta alebo regiónu, v ktorom žijeme. Spolu so žiakmi sme spoznali rieky, mestá, hory a pohoria, jaskyne, hrady a zámky na Slovensku. Hovorené slovo bolo vyvážené hudobnou produkciou. Pozornosť žiakov upútala i zaujímavá videoprojekcia, ktorá jednotlivé skladby dopĺňala.

          • Didaktické hry a účelové cvičenie

          • 16. september 2021 prežili naši žiaci pobytom vonku. 1. - 4. ročník sa zúčastnil didaktických hier v prírode. Okrem povinností stihli nazbierať huby aj si zahrať futbal. Žiaci 2. stupňa sa rozdelili na dve skupiny. Prvá zamierila na futbalové ihrisko do Kuneradu, druhá do Porubskej doliny. Všetci žiaci i učitlia strávili krásne slnečné dopoludnie.  

          • Kúzelná fyzika

          • Dňa 14. septembra 2021 v priestoroch KD v Kamennej Porube ukázal krásu fyziky Mgr. Michal Figura. Predstavenie pre žiakov školy zorganizovala Mgr. Škutová. Kúzelná fyzika je zábavno-vzdelávacie predstavenie pásma experimentov s fyzikálnou podstatou a často neočakávaným dejom, čo je podstatou fyzikálneho kúzla. Mnohých kúziel boli súčasťou aj naši žiaci, či pani učitelky. Riešili ich s úsmevom a za správne odpovede boli odmenení nálepkou s logom Kúzelnej fyziky. V rámci tohto pásma sa žiaci dozvedeli, že aj inteligentná plastelína je tekutina, prečo aj dobrého plavca stiahne ku dnu vodný vír, ako mozog vníma farby, ako sa využíva levitácia magnetov, čo je elektromagnetická indukcia a veľa ďalších fyzikálnych zaujímavostí. V závere predstavenia mali naši žiaci možnosť vyskúšať si niektoré pokusy aj sami.



    • Zvonenie

      Utorok 7. 5. 2024
    •  

    • ZOZNAM ZOŠITOV A POMÔCOK na šk. r. 2023/2024

       

    •  

       

      ŠTUDENTSKÝ ČASOPIS

      Žiaci našej školy sa venujú aj písaniu článkov na rôzne témy. Jednotlivé príspevky si môžete pozrieť tu.

       

       

    •  

      ODKAZY NA LINKY POMOCI

      LINKA DETSKEJ DÔVERY

      LINKA DÔVERY NEZÁBUDKA 

      INTERNETOVÉ LINKY DÔVERY: 

      https://ipcko.sk

      https://www.stalosato.sk/

      http://nenormalne.sk/

      LINKA DETSKEJ ISTOTY

      ONLINE PORADŇA (LIVECHAT) pomoci obetiam trestných činov, ktorej ikonka sa nachádza v pravom spodnom rohu na stránke

      PSYCHOLOGICKÁ INTERNETOVÁ PORADŇA pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Riaditeľka školy: 0911 623 223, 041/5498343 Zástupkyňa základnej školy 2 stupeň: 041/5498344 Zástupkyňa základnej školy 1 stupeň: 0904265345 Ekonómka: 041/5498 345 ŠJ: 041/5498 012 Zástupkyňa materskej školy: 0915 835 436
      • Ulica školská 474/5 Kamenná Poruba 013 14 Slovakia
      • 42388244
      • 2024130031
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje