• Bábkové divadlo Žilina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bábkové divadlo Žilina.

            V piatok 22. marca 2024 sme navštívili Bábkové divadlo Žilina. Vďaka tomu sa detičky nachvíľu ocitli v Afrike. V čase, keď ešte slony nemali choboty. Prečo a za akých okolností ich majú, sme sa dozvedeli práve v divadle.

          • Návšteva u prvákov !

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva prvákov !.

            V stredu 19. marca sme sa boli s našimi predškolákmi pozrieť na to, ako to v takej škole a na vyučovacej hodine vyzerá. Navštívili kamarátov z prvej triedy a deti mali možnosť pozrieť sa, ako sa žiaci učia, píšu, čítajú a čo do školy potrebujú.

          • Oslava životodarnej vody

          • Voda je základom života na našej planéte. 

            V našej škole  si tento fakt uvedomujeme a preto sme sa rozhodli venovať Dňu vody špeciálnu pozornosť.

            Naša obec je  známa svojou krásnou prírodou a čistými vodnými zdrojmi. Patríme medzi najbohatšie oblasti s pitnou vodou v Európe.

            Pre nás je voda všadeprítomná a jej vysokú kvalitu považujeme za samozrejmosť. To čo my pokladáme za všednosť nie je vo svete pri zdrojoch vody bežné.  V súčasnosti sa svet stretáva s mnohými vodnými výzvami, vrátane povodní, sucha a znečistenia vodných zdrojov. 

            Deň vody v Kamennej Porube je  nielen oslavou tohto cenného zdroja, ale aj pripomenutím, že každý z nás má zodpovednosť chrániť vodu pre budúce generácie.


             

          • European money quiz.EU

          • Naši žiaci sa zúčastnili národného kola Európskeho kvízu o peniazoch pod vedením pani učiteľky Mgr. Evy Drbúlovej v spolupráci s Mgr. Erikou Marcinkovou. 

            Európsky kvíz o peniazoch je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov hravou a zábavnou formou. Európsky kvíz o peniazoch sa hrá na platforme Kahoot!

            Slovenské národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch sa uskutočnilo vo štvrtok 21. marca 2024. Slovenské národné kolo organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska.

          • SWAP

          • Dňa 15. 3. 2024 si pani učiteľky Mgr. Martina Kopálová a Mgr. Soňa Matejková pripravili pre žiakov aktivitu v rámci Environmentálnej výchovy.

             

            Venovali sme sa textilnému priemyslu, histórii obliekania, katastrofám v obrovských fabrikách, detskej práci v Indii, vymieňali sme si oblečenie v kútiku SWAP, skúšali sme rôzne druhy látok a v INFO kútiku sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácii o ľane, konope, bavlne, ... Na svojom oblečení sme hľadali informácie na etiketách, odkiaľ vlastne pochádza, hľadali sme krajiny na mape sveta a tiež sme sa dozvedeli, čo je to kapsulový šatník. Nechýbala ani súťaž o najrýchlejšie oblečenú živú figurínu podľa zadania.

             

            Žiakov 5.-8. ročníka akciou sprevádzali naši deviataci, ktorí mali na starosti jednotlivé stanoviská. Pri vstupe pomáhali aj členovia Školského parlamentu.

             

            Aktivitu hodnotíme veľmi pozitívne! Veríme, že bola obohatením pre každého žiaka. Stojíme za tým, že hlavne v dnešnej konuzmnej dobe je dôležité na chvíľu sa zastaviť, zamyslieť sa a porozmýšľať, či naozaj potrebujeme novú mikinu, či výstrelok zo sveta riflí, crop topov a tričiek. Či náhodou za výrobou daného kúsku oblečenia nesedí za šijacím strojom náš rovesník, ktorý pracuje v hrozných podmienkach. Spomalili sme. Spomaľte v nezmyselných nákupoch a zvýšte informovanosť a vzdelanie o zodpovednej spotrebe aj vy.

          • Oznámenie o poskytnutí riaditeľského voľna

          • Vážení rodičia,

            týmto Vám oznamujem, že v súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov ako riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Kamennej Porube poskytujem len žiakom 5. až 8. ročníka našej školy voľno poskytnuté riaditeľom školy dňa 20. marca 2024. Voľno poskytujem z organizačných a personálnych  dôvodov – celoslovenské testovanie deviatakov T 9 - 2024.

            Žiaci, ktorí sa stravujú v ŠJ, budú automaticky zo stravy v tento deň odhlásení.

            Žiaci z ročníkov 1. – 4. sa vyučujú podľa rozvrhu, bez zmeny je aj činnosť školského klubu detí a materskej školy.

            Zároveň Vás upozorňujeme, že v tento deň bude prerušená distribúcia elektrickej energie na škole. Na základe tejto skutočnosti bude prispôsobená činnosť v škole aj stravovanie detí.

             

            Mgr. Zuzana Maniaková, r.š.

          • Virtuálna realita

          • Nepoznaný svet je na dosah. Virtuálna realita umožňuje žiakom vstúpiť do podmorského sveta, vesmíru či mikrosveta atómov. Vzdelávanie  v tomto prostredí stráca hranice a žiak má možnosť spoznávať svet v inej podobe. 3D priestor umožňuje vidieť priestor domov, chrup človeka, stavbu orgánov, ozubené prevody, stroje a zariadenia. Pripravujeme žiakov na budúce povolania a virtuálna realita vytvára  základ nových  vznikajúcich  zamestnaní.  

          • Ako sa učiť s využitím umelej inteligencie

          • Umelá inteligencia v budúcnosti bude ovplyvňovať množstvo zamestnaní. Žiaci našej školy majú možnosť sa pomocou programu https://code.org/ vzdelávať podľa najnovších technológií, tak ako 70 miliónov študentov vo viac ako 180 krajinách. Žiaci získajú odpovede na množstvo otázok.  Ako vlastne funguje umelá inteligencia? Ako sa dá využiť? Čo nové prináša? Máme sa jej báť? 

            Učíme žiakov pracovať s technológiami ... nie hrať sa a márniť svoj čas!!! 


          • Právna zodpovednosť

          • Žiaci 7. a 8. ročníka absolvovali dňa 7.3.2024 prednášku pod vedením pani psychologičky a pedagóga NVZ v Žiline na tému právnej zodpovednosti. 

          • Školské kolo geografickej olympiády

          • 19.1.2024 sa žiaci 5. - 9. ročníka zapojili do školského kola 52. ročníka Geografickej olympiády pod vedením Mgr. Soni Matejkovej. Úspešní žiaci postupujúci do okresného kola: 

            - v kategória G (5. ročník) - P. Kavecký, J. Lúhový

            - v kategórii F (6., 7. ročník) - J. Gabčík, S. Jakubský, E. Blunárová

            - v kategórii E (8., 9. ročník) - J. Čerňanský

            Postupujúcim žiakom blahoželáme a držíme im prsty v ďalších kolách súťaže.

          • Nedaj sa, hovor o tom!

          • Dňa 29.2.2024 sa žiaci 1. – 9. ročníka zúčastnili zmysluplného a inovatívneho divadelno-výchovného predstavenia s názvom Nedaj sa, hovor o tom! Prestavenie pútavým spôsobom riešilo problematiku šikanovania, rasizmu, sociálnej nerovnosti, fyzického násilia a mnoho iného. Predstavenie žiakov veľmi zaujalo, poučilo a poukázalo na dôležitosť hovoriť o problémoch, ktoré ich trápia. Zároveň ich povzbudilo k budovaniu vzájomnej úcty a podpory, aby nikto nezostal sám v ťažkých situáciách. Na konci predstavenia škola získala certifikát, v ktorom sa zaväzuje šíriť posolstvo a hodnoty, ktoré boli na predstavení zdôraznené. Projekt Nedaj sa, hovor o tom! bol realizovaný pod záštitou MŠVVaŠ SR, v spolupráci s Policajným zborom SR a s odborníkmi z CPPPaP.

          • Exkurzia do Záchrannej stanice a Ekocentra v Zázrivej

          • Počas mesiaca február sa žiaci 7.B triedy a 6. ročníka zúčastnili exkurzie pod vedením Mgr. Soni Matejkovej a Ing. Branislava Zajaca do Záchrannej stanice a Ekocentra v Zázrivej. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o záchrane živočíchov z voľnej prírody, ich rehabilitácii, liečbe a návrate späť do voľnej prírody. Napriek chladnému počasiu mali žiaci možnosť vidieť pestrú škálu dočasných i trvalých ,,obyvateľov" záchrannej stanice a nahliadnuť do jej fungovania. Po pozretí dokumentárneho filmu a záverečnej diskusii dostali žiaci aj malé darčeky na cestu domov: letáčik prvej pomoci pri záchrane divo žijúcich zvierat, samolepky, magnetku, brožúrku dokumentujúcu činnosť Záchrannej stanice a Ekocentra Zázrivá a nástenný kalendár do každej triedy.
            Druhým bodom programu bola návšteva modelového koľajiska Minimodel Europa v Terchovej o rozlohe 53m². Žiaci tu mohli vidieť 25 lokomotív, 170 vagónov, 480m koľají, 120 výhybiek, 123 ks svetelnej signalizácie, 160 budov a domov, 13 000 stromov a 6 rokov práce :-)
            Veríme, že si žiaci ekxurziu užili a dozvedeli sa opäť niečo nové.



    • Zvonenie

      Štvrtok 28. 3. 2024
    •  

    • ZOZNAM ZOŠITOV A POMÔCOK na šk. r. 2023/2024

       

    •  

       

      ŠTUDENTSKÝ ČASOPIS

      Žiaci našej školy sa venujú aj písaniu článkov na rôzne témy. Jednotlivé príspevky si môžete pozrieť tu.

       

       

    •  

      ODKAZY NA LINKY POMOCI

      LINKA DETSKEJ DÔVERY

      LINKA DÔVERY NEZÁBUDKA 

      INTERNETOVÉ LINKY DÔVERY: 

      https://ipcko.sk

      https://www.stalosato.sk/

      http://nenormalne.sk/

      LINKA DETSKEJ ISTOTY

      ONLINE PORADŇA (LIVECHAT) pomoci obetiam trestných činov, ktorej ikonka sa nachádza v pravom spodnom rohu na stránke

      PSYCHOLOGICKÁ INTERNETOVÁ PORADŇA pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Riaditeľka školy: 0911 623 223, 041/5498343 Zástupkyňa základnej školy 2 stupeň: 041/5498344 Zástupkyňa základnej školy 1 stupeň: 0904265345 Ekonómka: 041/5498 345 ŠJ: 041/5498 012 Zástupkyňa materskej školy: 0915 835 436
      • Ulica školská 474/5 Kamenná Poruba 013 14 Slovakia
      • 42388244
      • 2024130031
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje