• Projektové vyučovanie

          • Pod taktovkou p. učiteľky Škutovej sa v poslednom školskom týždni pre žiakov 2. stupňa realizovalo projektové vyučovanie s témou „TLAK“ v rôznych podobách.

            Žiaci boli rozdelení do skupín, pričom v každej skupine boli zastúpení žiaci z 5. – 9. ročníka. Deviataci sa ocitli v pozícii mentorov, najmladší zažili spoluprácu so staršími žiakmi (rovesnícke učenie). Úlohou každej skupiny bolo spoznať sa, rozdeliť si úlohy, vytvoriť pre skupinu charakteristický erb/logo a spoločne vytvoriť finálny projekt.   

            Každá skupina sa so svojím zadaním popasovala najlepšie ako vedela, pracovala podľa svojich schopností, riešili problémy, prekonávali prekážky, bádali a tvorili bez akejkoľvek pomoci učiteľov. Svoje výsledné projekty sebavedomo odprezentovali pred inými skupinami.

            Žiaci počas týchto dní zažili vzdelávanie, ktoré bude samozrejmosťou v najbližšej budúcnosti. Všetkých nás to navzájom obohatilo, poskytlo cenné poznatky a inšpirácie do ďalších aktivít. 

          • Škola v prírode

          • V dňoch 3. až 7. júna 2024 sa žiaci IV. A triedy zúčastnili školy v prírode - v hoteli Vrchy v obci Bystrá, v srdci Nízkych Tatier. Žiaci okrem svojich animátorov stretli aj množstvo nových kamarátov a odniesli si nespočetné množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Objavili krásy dedinky Bystrá, preskúmali zaujímavosti a tajomstvá Bystrianskej jaskyne a užívali si nádhernú miestnu prírodu. So spolužiakmi prežívali veselé chvíle, tancovali na večerných diskotékach a objavovali nové stránky seba samých aj prostredníctvom príbehu o Malom princovi. Z celého týždňa si žiaci odniesli nové vedomosti, cenné spomienky a krásne zážitky! 

          • Koncoročný výlet 5. A a 6. A

          • Dňa 3. 6. 2024 žiaci 5. a 6. ročníka navštívili Národnú zoologickú záhradu v Bojniciach. Počasie prialo a žiaci mali výborné podmienky na preskúmanie všetkých zákutí záhrady. Po prehliadke ZOO a všetkých stánkov s občerstvením si žiaci pozreli vystúpenie sokoliarov Aquila. 

          • Eniki, Beniki, Kliki, bé...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Eniki, Beniki, Kliki, bé....

            Krajské kultúrne stredisko v Žiline aj v tomto roku pripravilo regionálnu súťaž v recitácii a v speve pre deti MŠ z Horného Považia pod názvom Eniki, beniki, kliki, bé, ktorá sa konala 11. a 12. júna v Makovického dome v Žiline. Tento rok bol pre našu škôlku mimoriadne úspešný! Linduška Kavecká získala 3. miesto v kategórii recitácia a Emka Kardošová 3. miesto v kategórii spev. Dievčatám patrí veľká GRATULÁCIA!

          • Plavecký kurz žiakov 3. ročníka

          • V dňoch 10. - 14. 6. žiaci 3. ročníka absolvovali plavecký kurz na Mestskej krytej plavárni v Žiline. Počas celého týždňa sa zdokonaľovali v technike, vyskúšali si nové štýly a niektorí prekonali aj svoj doterajší strach. Pani trénerky boli žiakom veľmi nápomocné a pomáhali im vybudovať si pozitívny vzťah k plávaniu. Ďakujeme!

          • Koncoročný výlet 7. A

          • V utorok 4. 6. 2024 trieda 7. A spolu s triednou pani učiteľkou Mgr. Martinou Kopálovou absolvovala koncoročný výlet. Prvou zastávkou bola Harmanecká jaskyňa. Na začiatku dňa nám počasie moc neprialo, a tak náš výstup k jaskyni bol mierne sťažený. Zlé počasie nás však neodradilo a Harmaneckú jaskyňu, ktorú inak nazývajú aj Biela jaskyňa, sme zvládli hravo (aj tých 1400 schodov!). Druhou zastávkou bol Zveropark v Žarnovici, kde sme si okrem 48 druhov zvierat užili aj množstvo atrakcií, na ktorých sme sa vybláznili. Nesmela chýbať ani opekačka. Spoločný deň sme si naplno užili a zároveň hravou formou zopakovali poznatky z prírodovedných predmetov.

          • Koncoročný výlet žiakov 2. - 4. ročníka

          • Dňa 31. 5. 2024 žiaci 2., 3. a 4. ročníka navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, Demänovskú jaskyňu slobody a Dechtáre, kde si tiež zblízka pozreli Liptovskú Maru. Žiakom sa výlet veľmi páčil a tiež sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré určite využijú aj vo vyšších ročníkoch.

          • Beseda s autorom knihy Povesti o Rajci

          • V utorok 14. 5. 2024 zavítal do 5. A autor knihy Povesti o Rajci, ktorá zaujímavým spôsobom rozpráva o minulosti nášho regiónu. Kniha bola síce vydaná až v roku 2023, no napísaná bola pred cca ôsmimi rokmi a autor knihy Michal Židek bol vtedy len šiestak na základnej škole. Žiaci sa vo svojej fantázii preniesli do stredoveku, hľadali hrad, naučili spievať spolu so zlatým vtákom Jašenku a radosť z čítania bola prítomná počas celej hodiny Tvorivého čítania. Zistili sme, že v tejto triede je veľa nádejných nových spisovateľov. Autor si knihu aj sám ilustroval. To zas dalo zabrať našim šiestakom, ktorí sa tiež snažili nakresliť Rajecký hrad a hlavných hrdinov, ktorí vystupujú v povestiach. Ak by ste aj vy chceli vstúpiť do histórie a hľadať zaniknutý  Rajecký hrad, určite sa vydajte náučným chodníkom Okolím Rajeckého hradu a nechajte pracovať nielen Vaše nohy, ale hlavne Vašu fantáziu ... 

          • Blahoželáme!

          • Dňa 14. 5. 2024 sa naše žiačky Rebeka Kardošová, Nela Kardošová a Alžbetka Mičechová zúčastnili okresného kola speváckej súťaže Slávik Slovenska. Tento ročník bol pre dievčatá veľmi úspešný! Alžbetka získala ďalšie cenné spevácke skúsenosti, Nelka získala v 2. kategórii krásne 3. miesto a Rebeka si v 3. kategórii vyspievala parádne 1. miesto a postupuje do krajského kola. Dievčatám patrí veľká GRATULÁCIA! Ďakujeme Veronike Mikundovej za prípravu a hudobný sprievod. 

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 25. 4. 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Slávik Slovenska, kde naši žiaci predviedli svoje spevácke nadanie. Súťažilo sa v troch kategóriách. Na výhercov čakali diplomy a odmeny. Ďalší súťažiaci boli odmenení drobným darčekom. 

            Umiestnenie v prvej kategórii: 

            1. miesto: Alžbeta Mičechová (2. roč.)

            2. miesto: Miriam Majčinová (2. roč.)

            3. miesto: Natália Baránková (3. roč.)

             

            Umiestnenie v druhej kategórii: 

            1. miesto: Nela Kardošová (5. roč.)

             

            Umiestnenie v tretej kategórii:

            1. miesto: Rebeka Kardošová (8. roč.)

            2. miesto: Victoria Hodasová (8. roč.)

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a výhercom gratulujeme! 

          • Slávnostná akadémia

          • Dňa 30. 4. 2024 sme slávnostnou akadémiou oslávili 75. výročie školy. Celý program pozostával z množstva pestrých čísel, v ktorých sa postupne predstavilo viac ako sto žiakov, vrátane našich predškolákov. Deti ukázali svoj talent a predstavili sa ako skvelí speváci, tanečníci, hudobníci, vedátori, zabávači a pod. Prítomným sa prihovoril p. starosta J. Turanec a riaditeľka ZŠ s MŠ, ktorá zároveň predstavila nové logo našej školy. Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tejto výnimočnej udalosti a všetkým prítomným za účasť a krásnu spätnú väzbu. 

          • Beseda so spisovateľkou G. Futovou

          • Dňa 3.5.2024 navštívila našu školu obľúbená spisovateľka Gabriela Futová. Pútavo a s humorom porozprávala o svojej práci, tvorbe kníh a inšpiráciách pri písaní, ale aj trošku o svojom súkromí, záľubách a zvieratách, ktoré má doma v hojnom počte. Odpovedala na množstvo zvedavých i úsmevných otázok. S radosťou podpísala každú záložku, ktorou boli žiaci obdarovaní, ako aj knihy, ktoré si mohli zakúpiť. Celou besedou sa niesla príjemná a veselá atmosféra – taká, s akou sa stretávame aj v jej knihách. Ďakujeme pani spisovateľke za príjemné stretnutie, pútavé rozprávanie a prajeme jej veľa nových nápadov i ďalších nadšených detských čitateľov.

          • Nové logo školy

          • Základ nového loga školy sú  dve ruky smerujúce hore a objímajúce srdce. To predstavuje dve zložky školy materskú a základnú, ktoré idú ruka v ruke spoločne za rovnakým cieľom – vychovať z dieťaťa plnohodnotného a samostatného človeka. Ruky spája pevný základ hodnôt ako: láska, priateľstvo, ľudskosť, spolupráca, múdrosť, zodpovednosť... Zároveň predstavujú otvorenosť školy. Otvorenosť k novým objavom, k vedomostiam, k poznaniu, k sebe samému a k okoliu.

            Celé to prechádza do symbolu  postáv v kruhu držiacich sa za ramená, ktoré predstavujú vzájomnú spoluprácu, spolupatričnosť, spoločné riešenie úloh, problémov, kritické myslenie a zároveň vzájomnú akceptáciu rôznorodosti názorov. Ako celok logo vytvára trofej – víťazný pohár v podobe kvetu a spolu so zeleným názvom školy predstavuje spojenie s prírodou a tradíciami.

          • Beseda o lesníctve

          • Mesiac apríl je venovaný lesom, tak pri tejto príležitosti sa dňa 18. 4. 2024 žiaci 1. stupňa zúčastnili pútavej besedy, ktorú si pripravila šikovná poľovníčka pani Kristína Jasenovská. Pod jej vedením sa žiaci dozvedeli nové informácie zo života lesných zvierat, oboznámili sa s najznámejšími stromami, hádali druhy dreva, pripomenuli si zásady správneho správania sa v prírode a pod. Žiaci si tiež vyskúšali ručadlo, srnčiu vábičku a tiež mali možnosť pozrieť si preparované zvieratá. Súčasťou akcie bola aj výtvarná súťaž, do ktorej sa zapojilo veľa žiakov a preukázali tak svoj výtvarný talent. Srdečne ĎAKUJEME za obohacujúcu besedu a výhercom v súťaži srdečne blahoželáme!  



    • Zvonenie

      Nedeľa 8. 9. 2024
    •  

    • ZOZNAM ZOŠITOV A POMÔCOK na šk. r. 2023/2024

       

    •  

       

      ŠTUDENTSKÝ ČASOPIS

      Žiaci našej školy sa venujú aj písaniu článkov na rôzne témy. Jednotlivé príspevky si môžete pozrieť tu.

       

       

    •  

      ODKAZY NA LINKY POMOCI

      LINKA DETSKEJ DÔVERY

      LINKA DÔVERY NEZÁBUDKA 

      INTERNETOVÉ LINKY DÔVERY: 

      https://ipcko.sk

      https://www.stalosato.sk/

      http://nenormalne.sk/

      LINKA DETSKEJ ISTOTY

      ONLINE PORADŇA (LIVECHAT) pomoci obetiam trestných činov, ktorej ikonka sa nachádza v pravom spodnom rohu na stránke

      PSYCHOLOGICKÁ INTERNETOVÁ PORADŇA pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • Riaditeľka školy: Mgr. Zuzana Maniaková 0911 623 223

        Zástupkyňa pre ZŠ: PaedDr. Soňa Kavecká 0904 265 345, 041/5498344

        Zástupkyňa pre MŠ: Mgr. Júlia Kolibáčová 0915 835 436

        Ekonómka školy: Darina Tuhá 041/5498 345

        Vedúca ŠJ: Katarína Elogová 041/5498 012
      • Školská 474/5
        01314 Kamenná Poruba
        Slovakia
      • IČO: 42388244
      • DIČ: 2024130031
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje